Rad sa pejzažnim arhitektom

Budite jasni u svojim zahtevima. Dobra komunikacija je od suštinske važnosti. Važna je razmene ideja, kako u početnoj fazi , tako i kasnije u toku procesa izgradnje. Dobra komunikacija će obezbediti da krajnji rezultat bude u skladu sa vašim željama i zamislima. Na osnovu vaših jasno definisanih zahteva, stručnjak će biti u mogućnosti da ih jasno protumači, vizualizuje i materijalizuje u krajnjoj fazi uređenja vašeg vrta ili nekog drugog slobodnog prostora. Zato je potrebno da provedete neko vreme zajedno sa vašim dizajnerom i prenesete mu kakve su vaše potrebe što je moguće detaljnije.

Razmislite kada i kako želite da koristite vaš vrt, koje biljke, materijale i boje želite ili ne želite u vašem vrtu. Ukoliko ste bili u prilici da posetite neke vrtove ili parkove koji su vam se dopali, pokušajte da definišete šta je to što vam se posebno svidelo. Koristite fotografije iz knjiga ili časopisa, posetite sajtove koji vam mogu pomoći da definišete šta je to što se vama dopada.

Budite iskreni u definisanju vašeg budžeta. Stručnjak će prilagoditi dizajn vrta vašem budžetu. Ukoliko podcenite vaše finansijske mogućnosti, možete ograničiti početni kreativni koncept, sa druge strane, ukoliko precenite vaše finansije, mogli biste se razočarati usled smanjenja ili prepravki početnog projekta. Cene i troškovi variraju od stručnjaka do stručnjaka, zato razjasnite šta sve ponuda uključuje i na koji način će se izvršiti isplata za pruženu uslugu od strane stručnjaka.

Budite realni po pitanju rokova realizacije.  Biljke su živi materijali i zbog toga rad sa njima u većini slučajeva definiše i dužinu roka realizacije nekog projekta. Rokovi realizacije zavise od početnog vremena angažmana stručnjaka, veličine vrta, složenosti projekta, zahteva za posebnim elementima, ali isto tako zavise i od vremenskih uslova pod kojima se mogu vršiti radovi. Zato, vrlo često, budite spremni da prođe i do 6 meseci od prvog susreta sa stručnjakom do završetka uređenja vašeg vrta ili nekog drugog slobodnog prostora.

Verujte svom dizajneru. Najbolji odnosi se baziraju na poverenju. Kada birate dizajnera za vaš vrt ili neki veći slobodan prostor, uverite se da on poseduje znanje, veštine i iskustvo u toj oblasti, da je otvoren za vaše ideje i predloge. Ali isto tako budite i vi fleksibilni, i poštujte stručne smernice koje vam vaš dizajner pruža u toku procesa dizajna ili redizajna vašeg vrta.

Budite spremni za određeno remećenje vašeg ustaljenog reda.  Izgradnja novog vrta može poremetiti vaš red isto tako kao i rekonstrukcija kuhinje, kupatila ili nekog drugog dela vašeg doma, posebno ako se materijali moraju nositi kroz kuću. Zato budite spremni za nered neko vreme. Razjasnite sva pitanja odmah. Ukoliko ste nezadovoljni nekim segmentom dizajna ili već izgrađenim elementom u vašem vrtu, vrlo je važno da komunicirate odmah sa vašim pejzažnim arhitektom, bilo da je on dizajner vašeg vrta ili izvođač radova. Na taj način ćete uštedeti vreme i troškove u postizanju željenog  cilja i uspešne realizacije vašeg novog vrta.